facebook pixel
Tweede huis
images/slider/ibizamagazine.jpg
 
 
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Tweede huis op Ibiza kopen

Ben jij helemaal weg van Ibiza, kom je er regelmatig en lijkt het je wel wat om een huis te kopen op het Spaanse eiland? Of wil je een tweede huis in het buitenland kopen als investering?

Dat kan een uitstekend idee zijn. Hier komt echter nog wel het een en ander bij kijken.

 

Hypotheek tweede huis Ibiza

tweedewoning belastingHet is mogelijk om een hypotheek aan te vragen voor de aankoop van een huis of appartement op Ibiza. Als buitenlander kun je hiervoor terecht bij een Spaanse bank. Deze bank heeft, net als in Nederland, een aantal gegevens nodig over je inkomen.

Als zelfstandig ondernemer moet je bijvoorbeeld de jaarcijfers van het afgelopen jaar overleggen en jouw privé bankafschriften van de afgelopen zes maanden.

Kom je in aanmerking voor een hypotheek? Dan biedt de bank je maximaal een lening aan van 60 tot 70 procent van de getaxeerde waarde van het huis. Een extra lening kan dus noodzakelijk zijn. De looptijd voor een hypotheek varieert van 20 tot 30 jaar en doorgaans bieden banken flexibele rentes aan.

 

Belasting betalen huurinkomsten

In Spanje is het verplicht om de inkomsten op te geven bij de Spaanse fiscus als je jouw vakantiewoning verhuurt. Ook als je de woning niet verhuurt, is het sinds kort verplicht om je inkomsten op te geven. Dit werkt als volgt.

Wanneer je een vakantiehuis of tweede huis hebt op het Spaanse eiland dat je niet verhuurt, wordt er een forfaitair inkomen berekend. Dit bedraagt 1,1 procent over de kadastrale waarde van de woning.

Ook als je het huis niet verhuurt, moet je dit bedrag alsnog afdragen aan de Spaanse fiscus. Het kan zijn dat de kadastrale waarde van je woning in de afgelopen twee jaar nog niet herzien is.

In dit geval wordt er gerekend met 2 procent van de oude kadastrale waarde. De uitkomst van dit sommetje wordt vervolgens met 19 procent vermenigvuldigd voor buitenlandse huizeneigenaren.

Voor een woning met een kadastrale waarde van €200.000 komt de te betalen belasting dus uit op €418,-. Hier staat tegenover dat de inkomstenbelasting in Spanje stukken lager ligt dan in Nederland, mocht je er zelf gaan wonen.

 

Waardevermeerdering wordt ook belast

tweedewoning belastingNiet alleen wordt er belasting geheven over de inkomsten uit je huis of over de kadastrale waarde, maar ook wilt de Spaanse fiscus geld zien bij een waardevermeerdering van de grond.

Dit is een bepaald percentage van het bedrag dat je aan de gemeente betaalt bij aankoop van de woning. Omdat Ibiza erg populair is, stijgen de grondprijzen hard.

Hierdoor kan de belasting die je aan de gemeente af moet dragen hoger uitvallen dan je wellicht verwacht, zelfs als je tweede huis weinig kost.

Het valt aan te raden om hier vooraf voldoende onderzoek naar te doen, zodat je niet onverwachts wordt geconfronteerd met hoge kosten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon lekker te blijven huren tijdens je vakanties op Ibiza.

IbizaMagazine.nl maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren en verbeteren. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Gaat u akkoord?