facebook pixel
Welke dieren leven er op en rondom Ibiza
images/slider/ibizamagazine.jpg
 
 
4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Tweede huis op Ibiza kopen

Ibiza biedt je, naast hippe strandtenten en luxe restaurants, ook een bijzonder natuurgebied. Zo staat het eiland bekend om de vele vogelsoorten. Ook zijn er ongeveer 30 hagedissensoorten op het eiland te vinden. Daarnaast zijn er in de onderwaterwereld ruim 200 soorten vissen en ongeveer 70 schelpdieren te vinden.

Dat kan een uitstekend idee zijn. Hier komt echter nog wel het een en ander bij kijken.

 

Eleonore-valk

dieren op ibizaDe bekendste roofvogel op Ibiza is de Eleonore-valk. Deze vogel wordt ongeveer 40 cm groot en heeft een spanwijdte van tussen de 85 tot 105 cm.

Je hebt een lichte en een donkere variant, maar allebei zijn ze donker op de rug en staart. Het dier heeft roodbruine poten. Twee derde van deze roofvogel broedt op de Griekse eilanden.

De andere groep bevindt zich op de Canarische eilanden, Ibiza, Italië, Kroatië, Marokko en Algerije. De Eleonore-valk eet voornamelijk insecten.

 

Pityusenhagedis

Deze kleine ongevaarlijke muurhagedis komt veel voor op Ibiza. Van dit dier zijn 23 verschillende soorten bekend. De Pityushagedis vindt zijn oorsprong op het eiland Formentera.

Het is een kleine tot middelgrote hagedis met hele krachtige en gespierde poten. Er zijn twee kleurvariaties: Ibiza en Formentera.

Bij de kleurvariatie Ibiza heeft de hagedis een beige of geelbruine tot bruine rug met roodbruine flanken. De Formentera variant heeft een witte of groene basiskleur met donkerbruine of zwarte dunne vlekken op de rug. Het dier kan 20 cm lang worden.

 

Flamingo's

Aan het eind van de zomer, tussen augustus en oktober, strijken er honderden flamingo's neer in natuurreservaat Ses Salines. Ze blijven hier overwinteren. Deze bijzondere plek staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is een beschermd natuurgebied met prachtige zoutmeren. Van dichtbij zul je de flamingo's niet kunnen zien, ze staan meestal een stuk in het water.

 

Portugese oorlogsschepen

Ze worden gelukkig niet heel veel gezien in de wateren rondom Ibiza, toch zou het zomaar kunnen dat je er één tegenkomt. Dit is een giftige kwallensoort met tentakels tot wel 40 meter lang. Het gif waarmee de kwal je kan steken kan veel pijn, een shocktoestand, allergische reacties of zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. Als deze problemen zich voordoen, dan is het verstandig om direct medische hulp in de schakelen. Spoedeisende hulp in het buitenland valt (meestal) onder de dekking van jouw zorgverzekering.

 

Genetkat

De genetkat is een prachtig grijs roofdier met zwarte stippen en een lange staart. De genetkat wordt zelden waargenomen op Ibiza. Sterker nog: niemand heeft het dier ooit levend gezien. De genetkat leeft namelijk in rustige gebieden, ver weg van de mens. Je vindt de genetkat voornamelijk in bosrijke gebieden in zuidelijk Europa, Arabië en Afrika. Helaas worden er wel af en toe dode genetkatten op het eiland gevonden.

 

IbizaMagazine.nl maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren en verbeteren. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Gaat u akkoord?